Żywienie

JADŁOSPIS

INFORMACJE DLA RODZICÓW
      W związku z wprowadzonymi nowymi przepisami dotyczącymi żywienia dzieci w placówkach
oświatowych bardzo proszę o nie przynoszenie do przedszkola żadnych słodkich poczęstunków.
Wszelkie uroczystości dzieci np. urodziny, imieniny mogą być celebrowane bez słodyczy, ciastek,
tortów itp. Artykuły zawierające cukier, środki spulchniające, duże ilości soli, konserwanty są
niedozwolone w żywieniu dzieci. Mogą one być zastąpione owocami (świeżymi i suszonymi bez
kandyzowanych), warzywami (świeżymi i suszonymi), musami owocowymi lub warzywnymi bez
zawartości konserwantów i cukrów.
W przedszkolu stosuje się przepisy zawarte w niżej wymienionych dokumentach:
1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. poz. 1256w sprawie grup
środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w
ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
2. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 lipca 2015r.w sprawie warunków
organizowania kształcenia, wychowania i opieki dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych,
niedostosowanych społecznie i zagrożonych niedostosowaniem społecznym.

Alergeny :
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,
które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w
serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię
zamieszczamy alfabetycznie wykaz 14 alergenów
1. DWUTLENEK SIARKI (siarczyny, E 220-E 227)
2. JAJKA
3. ŁUBIN
4. MIĘCZAKI
5. LAKTOZA MLEKA KROWIEGO – MLEKO
6. GORCZYCA
7. ORZECHY
8. ORZECHY ZIEMNE (Arachidowe)
9. RYBY
10. SELER
11. SKORUPIAKI
12. SOJA
13. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN
14. ZIARNA SEZAMU

Przygotowanie posiłków – dodatki

Dla wszystkich dzieci, zawsze dostępna jest niegazowana woda mineralna.
Do śniadań codziennie podawane są świeże warzywa
Wszystkie zupy gotowane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z
dodatkiem ziół i przypraw ziołowych
Do posiłków używana jest sól niskosodowa
Soki podawane są świeże, które nie zawierają cukru
Kompoty i herbaty dosładzane są miodem naturalnym.
Dżemy, biszkopty i inne ciastka zawierają znikomą ilość cukru.
Intendent przedszkola zastrzega sobie prawo zmian w jadłospisie

Przygotowanie posiłków – przyprawy

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

zupy:
ziele angielskie, bazylia, kolendra, cząber, lubczyk,
majeranek, tymianek, koper ogrodowy, natka
pietruszki, kozieradka, liść laurowy
drób:
estragon, tymianek, lubczyk, cząber, czosnek, curry,
rozmaryn, bazylia, jałowiec, kolendra, majeranek, szałwia,
kmin, kurkuma, papryka
mięso (gulasz, pieczeń, pulpety, kotlety)
rozmaryn, cząber, lubczyk, czosnek, świeży majeranek, kminek,
kolendra, majeranek, szałwia, tymianek, imbir
ryby:
bazylia, cząber, kminek, kolendra, lubczyk, czosnek,
majeranek, tymianek, natka pietruszki
potrawy z jaj:
kolendra, natka pietruszki, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi
potrawy z suchych nasion, roślin strączkowych
majeranek, kminek, cząber, czosnek, liść laurowy, rozmaryn
twaróg:
melisa, cząber, mięta, rzeżucha, szałwia, tymianek, czosnek,
koper ogrodowy, natka pietruszki, szczypiorek, czarnuszka
potrawy z makaronu:
bazylia, oregano, tymianek, cząber, natka pietruszki, czosnek
potrawy z warzyw:
estragon, bazylia, kolendra, cząber, jałowiec, szałwia, koper
ogrodowy, natka pietruszki
sałatki:
estragon, bazylia, kolendra, mięta, rzeżucha, tymianek, czosnek,
koper ogrodowy, natka pietruszki, szczypiorek, czarnuszka
potrawy z ryżu i owoców:
kardamon, goździki, cynamon, wanilia, skórka cytrynowa,
skórka pomarańczowa, mięta
kompoty:
cynamon, goździki, imbir, anyż gwiazdkowy, świeża mięta
dania owocowe goździki, cynamon, melisa, mięta
ciasta:
kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, wanilia, , skórka cytrynowa skórka
pomarańczowa
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy i orzechów