Jadłospis

                                                                                                                

  DATASNIADANIE         ZUPA             II DANIE        KOMPOT , OWOC       PODWIECZOREK
    22.04..2024 PONIEDZIAŁEKPieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,wędlina 20g, warzywa 30g,kawa na mleku bez laktozy 120g, herbata z cytryną, miodem 150g, woda niegazowana  Zupa z soczewicy z warzywami (ziemniaki,  marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula ), z wędliną, boczkiem, natką 200g  Ryż na mleku  zapiekany z  jabłkami, cynamonem, cukrem trzcinowym, śmietaną 12%, jogurtem ( z mleka ) 180g, morele suszone 8g  Kompot wieloowocowy  z jabłkiem, cytryną,  miodem 200g  herbata owocowa 150g, chrupki kukurydziane kręcone  10g,mleko 100g,owoc 50g Przybliżona wartość kaloryczna 1000 Kcal 
  23.04.2024 WTOREK  Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,  pasta z jajkiem i serem żółtym 3og (z mleka), warzywa 30g,  herbata z cytryną, miodem 150g, woda niegazowana  Zupa jarzynowa  z   warzywami,   (marchew, korzeń pietruszki, seler,   mieszanka warzywna, natka pietruszki), zacierką ( mąka pszenna, jajka , śmietaną 18% ( z mleka )200g  Ziemniaki z koperkiem 100-110g, kotlet mielony  (bułka pszenna, jajka ) 60g, Kalafior z masłem ( z mleka ) 50g  Kompot  wieloowocowy  z  jabłkiem, cytryną, miodem 200g      Snacki popkornowe  17g, mleko bez laktozy 100g, herbata owocowa 150g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal    Zmiana; Biszkopty
  24.04.2024 ŚRODAPieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g, szynka 20g, warzywa 30g, kawa z mlekiem 120g, herbata z cytryną miodem 150g, woda niegazowana Zupa szpinakowa z warzywami ( szpinak, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula natka, pietruszki ) śmietaną 18% ( z mleka )200g  Kasza jęczmienna 100-110g, pulpety ( jajka bułka )  w sosie pomidorowym ) 80g, ogórek kiszony 50g miała być kaszaKompot porzeczkowy  z jabłkiem, miodem, cytryną 200g  Galaretka owocowaz bitą śmmietaną ( z mleka )120g, ciasteczko ( mąka pszenna )10g herbata owocowa 150g Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal     
  25.04 2024 CZWARTEKPieczywo pszenno- żytnie 40g, masło ( z mleka ) 8g , płatki kukurydziane 20g, ser gouda 10g,  mleko  2% 120g,  sok warzywno-owocowy 120g, woda niegazowanaZupa ogórkowa z warzywami ( ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natką pietruszki ), Śmietaną 18% ( z mleka ) 200g  Makaron mieszany  100-110g, ( mąka pszenna, jajka), filet drobiowy grillowany  60g, sos beszamelowy ( masło, mleko, mąka pszenna ) 30g, bukiet warzyw 50g  kompot porzeczkowy z jabłkami, miodem, cytryną 200g    biszkopty ( mąka pszenna, jajka ) 30g,  jabłko 50g, mleko bez laktozy 100g, herbata owocowa 150g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal    
  26.04.2024 PIĄTEK  Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g, serek puszysty ( z mleka ) 40g, kakao  z mlekiem 120g, warzywa 30g,  herbata z cytryną, miodem 150g, woda niegazowana  Zupa pomidorowa z warzywami (  marchew, korzeń pietruszki, seler ), natką z ryżem, śmietaną 18% ( z mleka ) 200g  Ziemniaki z koperkiem 100-110g  filet z miruny  panierowany (bułka pszenna, jajka ) 70g, surówka z kapusty z jabłkiem, marchewką, olejem 50g    Kompot  wieloowocowy  z  jabłkiem, cytryną, miodem 200      Chrupki kukurydziane, ,mleko bez laktozy 100g, owoc 50g,  herbata owocowa  150g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal

.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. .Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie. W placówce do przygotowania posiłków używane są zioła, przyprawy ziołowe, sól niskosodowa, miód., mleko bez laktozy.