Jadłospis

 

                                                                                                                   Jadłospis za okres 11.03-15.03.2024

  DATA  SNIADANIE            ZUPA               II DANIE          KOMPOT , OWOC       PODWIECZOREK
  11.03.2024 PoniedziałekPieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,ser żółty z (mleka) 20g, warzywa 30g, kakao z mlekiem 120g, herbata z cytryną miodem 150g, woda niegazowana Zupa krupnika z ziemniakami (  marchew, korzeń pietruszki, seler, natka pietruszk,kasza jęczmienna) 200gMakaron z mięsem wieprzowym  i   sosem  pomidorowym bolonese  180-200g(jajko,mąka pszenna)     kompot porzeczkowy z jabłkami, miodem, cytryną 200g    Wafelki kukurydziane, mleko bez laktozy 100g,owoc 1/2 Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal           
  12.03.2024 Wtorek    Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,wędlina 20g , warzywa 30g,  herbata z cytryną, miodem 200g, woda niegazowanaZupa koperkowa z ryżem i jarzynami (natką pietruszki,  marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula ,koperek) i śmietaną 18% z (mleka),200gKotlet drobiowy panierowany 60g(jajko,bułka pszenna) ziemniaki 100-110g,marchewka z groszkiem 50g  Kompot porzeczkowy  z jabłkiem, miodem, cytryną 200gCiasteczka wielozbożowe,mleko 100g,owoc 50g,herbata owocowa 150g,  Przybliżona wartość kaloryczna 1000 Kcal    
    13.03.2024 Środa  Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,parówki z wody 50g,kawa na mleku 120g,warzywa 30g, herbata z cytryną miodem 150g, woda niegazowana     Zupa barszcz biały z ziemniakami i wędliną, (marchew, korzeń pietruszki, seler, natka pietruszki),jogurtem i śmietaną 18% z( mleka)  200gKluski na parze z musem owocowym truskawkowym (mąka pszenna,jajka,drożdże,mleko) 150-200g[i]  Kompot  porzeczkowy  z  jabłkiem, cytryną, miodem 200g    Snacki popcornowe, herbata owocowa 150g,owoc 50g,mleko 100g Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal           
  14.03.2024 CzwartekPieczywo pszenno- żytnie 50g,masło ( z mleka ) 8g ,płatki na mleku 120g ,dżem 10g,herbata z miodem i cytryną,woda niegazowana,sok owocowo-warzywny 100gRosół z makaronem(mąka pszenna,jajka )i warzywami( marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula,por ) 200g,Udko pieczne  80g-100g,ziemniaki puree 100-120g,sur.z kapusty pekińskiej z ogórkiem i kukurydzą 50g      Kompot porzeczkowy z jabłkiem, cytryną,  miodem 200g  Deser mleczny 50g,owoc 50g herbata owocowa 150g Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal             
15.03.2024 PiątekPieczywo pszenno-żytnie 50g,masło 8g z( mleka),serek puszysty 30g(z mleka),warzywa 30g,kakao na mleku 120g, ,woda niegazowanaZupa z fasolki szparagowej z kaszą manną  200g(marchew,pietruszka,seler,por,cebula),naskrzydle z indykaKotlecik z ryby(miruna) 70g(jajka,bułka pszenna),ziemniaki puree 100-120g,sur z marchewki i pory 50gKompot wieloowocowy z miodem i cytryną 200g  Batonik flips 25g,mleko 100g,owoc 50g,herbata owocowa  

Zgodnie z  informacjami od producentów użyte produkty gotowe mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie. W placówce do przygotowania posiłków używane są zioła, przyprawy ziołowe, sól niskosodowa, miód, mleko bez laktozy.                                 JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.