Jadłospis

                                                                                                                     JADŁOSPIS  15.12-19 .12.2025

  DATASNIADANIE         ZUPA             II DANIE        KOMPOT , OWOC       PODWIECZOREK
    15.12.2025 PONIEDZIAŁEKPieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g, szynka 20g, warzywa 30g, kawa z mlekiem 120g, herbata z cytryną miodem 150g, woda niegazowana Zupa krem z białych warzyw z grzankami(bułka pszenna) (seler,kalafior,pietruszka,cebula ) i śmietaną 18%,(z mleka)200g    Kotlecik drobiowy panierowany 60g(jajko, bułka  pszenna ) ziemniaki puree 100-120g, mizeria z śmietaną 18% z (mleka)      Kompot wieloowocowy  z jabłkiem, cytryną,  miodem 200g  Cisteczka wielozbożowe 2 szt, owoc 50g,mleko  100g, Herbata owocowa 150g Przybliżona wartość kaloryczna 1000 Kcal 
  16.12.2025 WTOREK  Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło(z mleka )8g,ser żółty 20g (z mleka), warzywa 30g, kakao z mlekiem 120g, herbata z cytryną miodem 150g, woda niegazowana     Zupa jarzynowa  z   warzywami,   (marchew, korzeń pietruszki, seler,   mieszanka warzywna, natka pietruszki),z ziemniakami,śmietaną 18% ( z mleka )200g  Łazanki z mięsem,wędliną i kapustą (mąka pszenna,jajka) 180-200g    Kompot  wieloowocowy  z  jabłkiem, cytryną, miodem 200g    Wafelki kukurydziane,mleko 100g herbata owocowa 150g,owoc 50 Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal     
  17.12.2025 ŚRODAPieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło 8g,parówki 50g,warzywa 30g, kawa z mlekiem 120g, herbata z cytryną miodem 150g, woda niegazowana Barszcz biały z warzywami (ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki ) śmietaną i jogurtem 18% ( z mleka ),wędliną                 200g  Klopsy w sosie pomidorowym (jajka,bułka pszenna,mąka pszeenna) 60g,kasza jęczmienna100g,sur.z buraczków 50gKompot porzeczkowy  z jabłkiem, miodem, cytryną 200gGalaretka owocowa 150g herbata owocowa 150g, chrupki kukurydziane 10g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000 Kcal   
  18.12.2025 CZWARTEKPieczywo pszenno- żytnie 50g, masło ( z mleka ) 8g,płatki kukurydziane 20g, dżem10g,mleko  2% 120g,  sok warzywno-owocowy 120g, woda niegazowanaBarszcz czysty z ziemniakami (natką pietruszki,,buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula ) 200gZiemniaki z koperkiem 100-120g  paluszki rybne 60g (bułka pszenna, jajka ),kapusta zasmażana 50g,pierogi ruskie 80g(mąka pszenna,mleko,jajko)    kompot porzeczkowy z jabłkami, miodem, cytryną 200g    Ciasto( mąka pszenna, jaja),jabłko 50g, mleko bez laktozy 100g, herbata owocowa 150g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal    
  19.12.2025 PIĄTEK  Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,jajecznica na maśle (z mleka )50g,kakao  z mlekiem 120g, warzywa 30g,  herbata z cytryną, miodem 150g, woda niegazowana  Zupa ogórkowa z warzywami (marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki )ziemniakami i śmietaną  18% ( z mleka ),200g  Ryż na mleku  zapiekany z  jabłkami, cynamonem, cukrem trzcinowym, śmietaną 18%, jogurtem ( z mleka ) 200g,śliwka suszona  Kompot  wieloowocowy  z  jabłkiem, cytryną, miodem 200     Batonik żurawinowy 35g ,mleko bez laktozy 100g, owoc 50g,  herbata owocowa  150g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal

.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. .Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie. W placówce do przygotowania posiłków używane są zioła, przyprawy ziołowe, sól niskosodowa, miód., mleko bez laktozy. JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.

                                                                                                                     

.

.