Jadłospis

                                                                                                                

                                                                                                                   Jadłospis za okres 21.10 – 25.10.2024

  DATA  SNIADANIE            ZUPA               II DANIE          KOMPOT , OWOC       PODWIECZOREK
  21.10.2024 PONIEDZIAŁEKPieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,polędwica  20g, warzywa 30g, kakao z mlekiem 120g, herbata z cytryną miodem 150g, woda niegazowana   Zupa ogórkowa z  ( marchew, korzeń pietruszki, seler, natka pietruszki), śmietaną  z mleka ) 200gJajko w sosie koperkowym(mąka pszenna,śmietana),ziemniaki puree100-110g,brokuły z wody 60g     kompot porzeczkowy z jabłkami, miodem, cytryną 200g    Ciasteczka wielozbożowe, mleko bez laktozy 100g,owoc 1/2 Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal           
  22.10.2024 WTOREK    Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,ser żółty 20g, warzywa 30g, kawa z mlekiem 120g,   herbata z cytryną, miodem 200g, woda niegazowanaZupa jarzynowa na skrzydle z indyka (natką pietruszki, ziemniaki,  marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula ),z kaszą manną 200gKotlet mielony wieprzowy 60g(jajko,bułka pszenna),ziemniaki puree 100-110g,marchew z groszkiem, masełkiem z (mleka)50g   Kompot porzeczkowy  z jabłkiem, miodem, cytryną 200g  Deser mleczny 50g,herbata owocowa 150g,  Przybliżona wartość kaloryczna 1000 Kcal    
23.10.2024 ŚRODA  Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,parówki z wody 30g, warzywa 30g, kawa z mlekiem 120g,   herbata z cytryną, miodem 200g, woda niegazowanaZupa krupnik z ziemniakami( marchew, kasza jęczmienna,korzeń pietruszki, seler, natka pietruszki),śmietaną 18% ( z mleka ) 200gFilet z indyka grillowany 60g,makaron ze szpinakiem 100-120g(mąka pszenna )    kompot owocowy z jabłkami, miodem, cytryną 200g    Wafle ryżowe, mleko bez laktozy 100g,owoc 50g Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal           
24.10.2024 CZWARTEKPieczywo pszenno- żytnie 40g, masło ( z mleka ) 8g , płatki kukurydziane 20g,dżem 10g,  mleko  2% 120g,  sok warzywno-owocowy 120g, woda niegazowanaRosół z makaronem(mąka,jaja) (natką pietruszki,  marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula ),200g Potrawka z kurczaka 60g,ryż na sypko 100g ,sał. z ogórka kiszonego    Kompot porzeczkowy z jabłkiem, cytryną,  miodem 200g  Chrupki kukurydziane ,mleko 100g,owoc 50g herbata owocowa 150g Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal             
  25.10.2024 PIĄTEK  Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,kawa z mlekiem 120g, warzywa 30g,serek 20g  herbata z cytryną, miodem 200g, woda niegazowanaZupa  brokułowa z grzankami (seler,marchew,pietruszka,cebula  (mąka pszenna)natką pietruszki,śmietaną 18%,(z mleka)200g  Ziemniaki z koperkiem 100-110g, filet  z miruny  panierowany (bułka pszenna, jajka ) 70g  surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką 50g  Kompot  porzeczkowy  z  jabłkiem, cytryną, miodem 200g     Biszkopty(mąka pszenna,jajka), mleko bez laktozy100g marchew 10g,   herbata owocowa  150g,  Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal  

Zgodnie z  informacjami od producentów użyte produkty gotowe mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie. W placówce do przygotowania posiłków używane są zioła, przyprawy ziołowe, sól niskosodowa, miód, mleko bez laktozy.                                 JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.