Jadłospis

                                                                                                                       JADŁOSPIS  15.09.-19.09.2025

  DATASNIADANIE         ZUPA             II DANIE        KOMPOT , OWOC       PODWIECZOREK
15.09.2025 PoniedziałekPieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,wędlina 20 g, warzywa 30g,kakao na mleku bez laktozy 120g,herbata z miodem i cytryną 150g,woda niegazowana  Zupa pomidorowa z warzywami (marchew, korzeń pietruszki, seler ),z makaronem (jajka,mąka pszenna) z śmietaną 18%( z mleka ) 200g  Ziemniaki z koperkiem 100-120 Kotlet mielonywieprzowo-drobiowy 60g (jajko,bułka pszenna),fasolka szparagowa 50gKompot porzeczkowy  z jabłkiem, miodem, cytryną 200gDeser mleczny 100g,biszkopty (mąka pszenna,jajka),mleko 100g,herbata z  cytryną Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal
  16.09.2025 WTOREK  Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło z( mleka ) 8g,ser żółty z(mleka) 20g,kawa na mleku 120g warzywa 30g,  herbata z cytryną, miodem 150g, woda niegazowana  Barszcz ukraiński z ziemniakami 200g (seler,marchew,pietruszka,cebula,fasola,buraki)  i śmietaną 18%,(z mleka)200g, Pierogi ruskie okraszone cebulką i masełkiem z (mleka)180-200g(mąka jaja,ser biały,cebula),sur. marchewki z jabłkiem 50g    Kompot  wieloowocowy  z  jabłkiem, cytryną, miodem 200g  Galaretka owocowa 150g,zbitą śmietaną(z mleka),chrupki herbata owocowa 150g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal   
  17.09.2025 ŚRODAPieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,wędlina 20g, warzywa 30g, kawa z mlekiem 120g, herbata z cytryną miodem 150g, woda niegazowana Rosół z makaronem i  warzywami,   (marchew, korzeń pietruszki, seler,por, natka pietruszki), ( mąka pszenna, jajka) 200g Potrawka z kurczaka warzywami (por,seler,marchew,pietruszka) 60g,ryż 100g,sał. z pekińskiej z kukurydzą 50g  Kompot porzeczkowy  z jabłkiem, miodem, cytryną 200gCiaska wielozbożowe ( mąka pszenna,jajka) herbata owocowa 150g,mleko 100g,owoc 50g Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal     
  18.09.2025 CZWARTEKPieczywo pszenno- żytnie 40g, masło ( z mleka ) 8g , płatki kukurydziane na mleku 120g, dżem10g,herbata z miodem i cytryną, sok warzywno-owocow  120g, woda niegazowanaZupa jarzynowa z (ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki ) śmietaną  18% ( z mleka ),200g  Kaszotto z  warzywami i mięsem (marchew,papryka,pieczarki,fasolka szparagowa,por,seler) 180-200g sur,z ogórka kiszonego 50g      kompot porzeczkowy z jabłkami, miodem, cytryną 200g    Chrupki kukurydziane,jabłko 50g, mleko bez laktozy 100g, herbata owocowa 150g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal    
  19.09.2025 PIĄTEK  Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,serek puszysty 20g ( z mleka), kakao  z mlekiem 120g, warzywa 30g,  herbata z cytryną, miodem 150g, woda niegazowana  Zupa krem brokułowa z grzankami(bułka pszenna) (seler,pietruszka,cebula,marchew ) i śmietaną 18%,(z mleka)200gZiemniaki z koperkiem 100-110g  filet z miruny  panierowany (bułka pszenna, jajka ) 70g, surówka z kapusty z jabłkiem, marchewką, olejem 50g    Kompot  wieloowocowy  z  jabłkiem, cytryną, miodem 200     Batonik żurawinowy 40g, mleko bez laktozy 100g,owoc 50g,  herbata owocowa  150g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal

.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. .Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie. W placówce do przygotowania posiłków używane są zioła, przyprawy ziołowe, sól niskosodowa, miód., mleko bez laktozy. JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.