Jadłospis

                                                                                                                     JADŁOSPIS  20.10-24.10.2025

  DATAŚNIADANIE         ZUPA             II DANIE        KOMPOT , OWOC       PODWIECZOREK
    20.10.2025 PONIEDZIAŁEKPieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło(z mleka ) 8g,wędlina 20g warzywa 30g,kawa z mlekiem bez laktozy 120g,  herbata z cytryną, miodem 150g, woda niegazowanaZupa  jarzynowa z  warzywami,   (marchew, korzeń pietruszki, seler, natka pietruszki, ziemniaki ), śmietaną 18% ( z mleka )200g  Makaron z sosem  bolonese mąka,jaja)i mięsem wieprzowym  (Koncentrat pomidorowy) 200g     Kompot wieloowocowy  z jabłkiem, cytryną,  miodem 200g  Deser mleczny 50g,chrupki kukurydziane 10g,owoc 50g herbata owocowa 150g Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal     
  21.10.2025 WTOREK    Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,pasta z wędliny 30 g,warzywa 30g, kakao z mlekiem 120g, herbata z cytryną miodem 150g, woda niegazowana   Zupa z soczewicy (ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki )z wędliną  200g   Naleśniki z serem twarogowym (z mleka,jajka,maka pszenna) i dżemem truskawkowym 150-200g  Kompot  wieloowocowy  z  jabłkiem, cytryną, miodem 200g    Ciastko wielozbożowe 2x,mleko 100g,owoc 50g, herbata owocowa Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal           
  22.10.2025 ŚRODAPieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g,masło(z mleka ) 8g,wędlina 20g warzywa 30g,mleko bez laktozy120 herbata z cytryną, miodem 150g, woda niegazowanaRosół z makaronem(jajka,mąka pszenna) z warzywami (marchew,por, pietruszka korzeń, seler, cebula, natką) 200gPotrawka z indyka z warzywami (por,seler,marchew,pietruszka) 60g,ryż 100g,sał.z ogórka zielonego 50g  Kompot porzeczkowy  z jabłkiem, miodem, cytryną 200g Mus owocowy 100g,biszkopty 20g,mleko 100g,herbata z cytryną.Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal.
  23.10.2025 CZWARTEKPieczywo pszenno- żytnie 50g, masło ( z mleka ) 8g, płatki kukurydziane 20g,krem ciasteczkowy10g,mleko  2% 120g,sok warzywno-owocowy 120g, woda niegazowanaZupa ogórkowa z warzywami( ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natką pietruszki ), Śmietaną 18% ( z mleka    Kasza na sypko 100g,pupeciki wieprzowe w sosie koperkowym 80g(jajka,bułka pszenna,buraczki z jabłkiem 60g  kompot porzeczkowy z jabłkami, miodem, cytryną 200g    Wafle ryżowe 10g,jabłko 50g, mleko bez laktozy 100g, herbata owocowa 150g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal    
  24.10.2025 PIĄTEK  Pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami  50g, masło ( z mleka ) 8g,serek śmietankowy 30g (z mleka),kakao  z mlekiem 120g, warzywa 30g,  herbata z cytryną, miodem 150g, woda niegazowana  Zupa pomidorowa z  makaronem (mąka,jajka )(marchew, korzeń pietruszki, seler, natka pietruszki) śmietana 18% ( z mleka )200gZiemniaki z koperkiem 100-120g  paluszki rybne 60g (bułka pszenna, jajka ) 70g, surówka z kapusty z jabłkiem, marchewką, olejem 50g    Kompot  wieloowocowy  z  jabłkiem, cytryną, miodem 200     Batonik żurawinowy 35g,mleko bez laktozy 100g,owoc 50g,  herbata owocowa  150g, Przybliżona wartość kaloryczna 1000Kcal

.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. .Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie. W placówce do przygotowania posiłków używane są zioła, przyprawy ziołowe, sól niskosodowa, miód., mleko bez laktozy. JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.